PočetnaFilteri
Besplatno
montiramo
U Autosport-u možete kupiti i besplatno zameniti filtere sledećih proizvođača:
 • Champion
 • Purolator
Zamena filtera

Zamena filtera ulja

Periodična zamena ulja i filtera održava čistim unutrašnjost motora. Prašina, metalni opiljci, kondenzacija čak i antifriz mogu zaprljati motorno ulje. Aditivi koji se dodaju ulju i čije dejstvo slabi tokom vremena, takođe mogu uzrokovati zaprljanost ulja. Sve navedene nečistoće zadržava filter ulja i zbog toga je neophodna redovna zamena.

Filter ulja treba menjati redovno i to prilikom svake zamene ulja. U skladu sa preporukama proizvođača ulja a obično na svakih 6-10.000 km ili najmanje jednom godišnje (u slučaju manje kilometraže).

U slučaju da ispunjavate jedan ili više niže navedenih uslova, preporučujemo da motorno ulje i filter ulja menjate češće:
 • prelazite kratke razdaljine,
 • najčešće vozite u uslovima stani-kreni,
 • po više nedelja ili čak meseci ne palite vozilo,
 • vozite po prašnjavim putevima ili u uslovima zagađenog vazduha,
 • vučete prikolicu ili je vozilo stalno opterećeno
 • živite u hladnijim predelima.

Zamena filtera vazduha

Filter vazduha zadržava čestice prašine koje mogu izazvati oštećenje motora, zidova cilindara, klipova i karika ako bi dospele u motor. Takođe održava čistim i  senzor protoka vazduha (kod automobila sa ubrizgavanjem goriva). Filteri su potrošni delovi i posle izvesnog perioda upotrebe zahtevaju proveru i zamenu. 

Faktori koji utiču na interval zamene su:
 • Pređena kilometraža
 • Vozačke navike
 • Uslovi na putu
 • Vrsta filtera
 • Tip vozila.

Znaci koji ukazuju na zaprljanost filtera:
 • Povećana potrošnja goriva
 • Sporo primanje gasa prilikom ubrzavanja

Zamena filtera goriva

Filter goriva zadržava štetne materije koje mogu da izazovu probleme sa karburatorom ili zapuše osetljive brizgaljke goriva. Filter goriva za vozila sa karburatorom prečišćava gorivo samo pre ulaska u karburator. Sa druge strane filter za vozila sa ubrizgavanjem radi dok radi i pumpa goriva. Gorivo koje ne dospe u motor vraća se u rezervoar i proces prečišćavanja počinje opet ispočetka. Samimi tim filter može da prečisti gorivo u rezervoaru više puta pre nego što se upotrebi.

Na vozilima sa karburatorom filter se menja jednom godišnje. Na vozilima sa ubrizgavanjem goriva proizvođači ne preporučuju zamenu filtera tokom prvih 100.000 km u normalnim uslovima vožnje. Zapušen filter može ograničiti protok goriva kroz pumpu goriva skraćujući njen životni vek. Redovne zamene filtera otklanjaju svaku sumnju u moguće probleme zbog zaprljanost filtera i moguće probleme na putu. 

Zamena filtera kabine

Filter kabine, filter polena i filter klime su različiti nazivi za prečistač vazduha ventilacije kabine. Napravljen je od vlaknastog materijala i služi za prečišćavanje čestica prašine, polena, buđi i bakterija iz vazduha, a u slučaju da se koristi filter sa dodatkom aktivnog uglja, može da ukloni i neprijatne mirise.

Iako se ponekad (pogrešno) zove i filter klime, poseduju ga i vozila koja nemaju klimu. Filter kabine je uobičajen u novijim vozilima. Upotrebljava se već 20-ak godina ali je moguće da se ne nalazi u vozilima starije generacije.

Zašto promeniti filter kabine

Zapušen i zaprljan filter kabine može značajno ograničiti protok svežeg vazduha u vozilo. Osim toga može omogućiti alergenima da se nađu u ventilacionom sistemu odnosno u samoj kabini. Prateći simtomi su i neprijatan miris prilikom rada ventilacije ili klime. Redovnom zamenom filtera štitite zdravlje, vas i vaše porodice, smanjujete rizik od alergijskih i astmatičnih oboljenja, kao i probleme sa disajnim organima uopšte.

Kada je vreme za zamenu

Preporuka je da se filter kabine zameni najmanje jednom godišnje. Neprijatan miris iz ventilacije